Blog o kuchniach

Blat kuchenny z betonu – czy warto?

Pomysłowe rozwiązania, Projektowanie i wskazówki, Włoski styl

Blat najczęściej kojarzy się z solidnością i trwałością, gdyż stanowi główny budulec większości istniejących budynków. W kuchni natomiast wykorzystuje się jego specjalną odmianę – beton architektoniczny. Poprzez dodatek włókna szklanego, uodparnia się je na złamania i pęknięcia, a kolor powierzchni nadają barwniki dodawane na etapie produkcji.

Czy łatwo utrzymać beton w czystości?

W przypadku użycia tego materiału jako blatu kuchennego trzeba wziąć pod uwagę wysoką chłonność betonu, przez co nie trudno go trwale zabarwić. Jest jednak rada, aby temu zapobiec. Po prostu impregnuje się go, podobnie jak drewno. Takie blaty są stosunkowo ciężkie, więc trzeba pamiętać o solidnej podstawie meblowej, aby pod ich ciężarem nie uległa uszkodzeniu. Warto rozważyć wybór blatu kuchennego z betonu, ze względu na jego niewielkie wady, przy zachowaniu wysokiej wytrzymałości i odporności na uszkodzenia.