Blog o kuchniach

Zastanawiasz się czym słodzić zamiast cukru? Sprawdź, jakie zamienniki są godne uwagi

Bez kategorii

Nadużywanie cukru wpływa niekorzystnie na pracę organizmu. Nadmiar tego składnika w diecie może prowadzić do cukrzycy typu II, próchnicy, nadciśnienia, otyłości oraz chorób krążenia. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie wyeliminować z diety słodki smak, ponieważ obecnie na rynku istnieje wiele produktów, które są w stanie zastąpić cukier.

Jaki wpływ na organizm ma cukier?

Biały cukier jest składnikiem bardzo kalorycznym, a jego spożycie powoduje duży wzrost glukozy we krwi – co jest niebezpieczne zwłaszcza dla osób zmagających się z cukrzycą. Dodatkowo cukry proste zwiększają ryzyko wystąpienia insulinooporności, która objawia się przede wszystkim: nadmiernym osłabieniem, trudnościami z koncentracja oraz szybkim męczeniem podczas wykonywania wysiłku fizycznego. Wszystkie te dolegliwości mają niekorzystny wpływ na samopoczucie, a ponadto sprzyjają tyciu oraz utrudniają proces odchudzania. Ze względu na to warto jest rozważyć zastąpienie cukru innym składnikiem spożywczym, który będzie dawał podobne efekty smakowe, ale jego wpływ na organizm nie będzie tak szkodliwy.

Najpopularniejsze zamienniki cukru

  • Miód. Bez wątpienia jest to jeden ze składników, który najbardziej kojarzy się z zamiennikiem zwykłego cukru. Zawiera on w sobie wiele substancji prozdrowotnych i wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze jednak należy zwrócić uwagę na to, że jego kaloryczność jest bardzo zbliżona do kaloryczności cukru. Zobacz także: miód a cukrzyca.
  • Melasa. Jest to produkt, który występuje w postaci ciemnego i gęstego syropu. Zamiennik ten jest dużo mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier, ale posiada dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest produktem polecanym dla diabetyków.
  • Stewia. Bardzo popularnym zamiennikiem cukru stała się stewia, która jest aż 300 razy słodsza i nie dostarcza organizmowi kalorii. Jedna łyżeczka tego produktu odpowiada jednej szklance białego cukru. Produkt ten można zakupić pod dwiema postaciami: proszku i liści – w zależności od tego, do czego zostanie on użyty. Nie każdemu jednak smak stewii będzie odpowiadał, ponieważ pomimo tego, że jest ona produktem wykorzystywanym do słodzenia, to pozostawia gorzkawy posmak.
  • Ksylitol. Ten zamiennik cukru jest dużo zdrowszy i mniej kaloryczny, ponieważ zawiera aż 40% mniej kalorii, a ponadto posiada niski indeks glikemiczny. Jeśli chodzi o poziom słodkości to bardzo często porównuje się go z białym cukrem, więc należy używać go w takich samych proporcjach, aby zachować podobny smak. Dodatkowo, regularnie spożywany ksylitol pomaga zredukować ilość innych słodyczy w diecie – co może przyczynić się do szybszego spadku masy ciała.
  • Maltitol. Jest to słodzik wytwarzany z maltozy, która zawarta jest między innymi w ziarnach kukurydzy. Poziom słodkości tego produktu jest bardzo zbliżony do zwykłego cukru, jednak kaloryczność jest aż o połowę niższa, a dodatkowo maltitol wykazuje się niskim indeksem glikemicznym. Ten zamiennik polecany jest zwłaszcza dla osób, które zmagają się z celiakią, cukrzycą oraz nietolerancją laktozy i glutenu.
  • Sukraloza. Jest to zdecydowanie najsłodszy zamiennik białego cukru, ponieważ sukraloza jest nawet 700 razy słodsza. Jest to produkt, który nie posiada kalorii, a co najważniejsze nie pozostawia gorzkiego posmaku. Sukraloza nie wpływa również na poziom cukru i insuliny we krwi, dzięki czemu bez problemu mogą korzystać z niej diabetycy. Jest polecana szczególnie dla osób, które rozpoczynają dietę, ponieważ przy jej użyciu mogą wyeliminować z posiłków zbędne kalorie – nie tracąc przy tym walorów smakowych.